Avtor: Robi Tadič

Po sklepu upravnega odbora, da naše vozilo GVV-1 doniramo v Bosno, prostovoljnemu gasilskemu društvu Očauš (DVD Očauš), smo se 26. januarja v jutranjih urah odpravili proti omenjenemu društvu.
Po več urah vožnje smo prispeli v poklicno gasilsko enoto Teslić kjer so nas sprejeli z odprtimi rokami, nam razkazali enoto in predstavili njihovo delo. Delegacijo naših gasilcev je sprejel tudi podžupan občine Teslić, kjer se je zahvalil za lepo gesto, tudi v imenu župana, svojem imenu in imenu vseh prebivalcev Očauša. Po sprejemu in ogledu smo se v spremstvu poklicnih kolegov odpravili proti Očaušu, kjer so nas pričakali novi lastniki našega gasilskega kombija. Novim lastnikom smo predstavili rokovanje z vozilom ter predali še nekaj za nas odrabljene opreme.
Seveda kot je v gasilski navadi je v večernih urah sledilo druženje in sklepanje novih prijateljstev in poznanstev.

DVD Očauš je mlado društvo prostovoljno gasilsko društvo oddaljeno približno 40 kilometrov iz Teslića. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2014 ravno zaradi oddaljenosti od najbližje enote katera je locirana v Tesliću. Društvo zaradi svojega kratkega obstoja še ni imelo svojega gasilskega vozila prav tako se njihovi člani trudijo izobraziti čim več operativnih gasilcev.

GVV-1 je po gasilski definiciji manjše gasilsko vozilo z vodo. V našem primeru je to kombi Mercedez Benz Sprinter kateri se ponaša z bencinskim motorjem in 140 konjskimi močmi. Vgrajeno ima visokotlačno črpalko in 600 litri vode. Prostor ima za motorno brizgalno in vso pripadajočo opremo kar pomeni, da je vozilo namenjeno pri posredovanju na vseh vrstah intervencij. Vozilo lahko prepelje 7 gasilcev in je vozno z C kategorijo zaradi presežene skupne mase 3500kg.

Velika zahvala gre tudi donatorjem nekatere gasilske opreme PIGD Kovinoplastika Lož in PGD Šentvid.

 

 

Donacija starega gasilskega vozila GVV-1