Avtor: Janez Nelec

Letošnje leto si bomo v PGD Iga vas zapomnili predvsem po pridobitvi novega gasilskega vozila GCGP-1, po veliko aktivnostih, ki so bila potrebna za realizacijo le tega, družabnega dogodka, s katerim smo uradno prevzeli vozilo in še veliko manjših dogodkov, med katere spadajo tudi nova vrata v orodišču. Kljub začetni želji, da bi nadgraditelj naredil vozilo, ki bi mersko ustrezalo že obstoječim vratom, nam tega ni mogel zagotoviti. Obstoječa vrata so bila narejena leta 1998, ob prihodu gasilskega vozila GVV-1 v naše društvo. Že takrat smo se srečali s prostorsko stisko in je bilo potrebno vrata premakniti na drugo stran gasilskega doma. Takratna miselnost je bila, da sedaj pa bodo vrata dovolj velika za naše potrebe tudi v daljši prihodnosti. Osemnajst let po tem smo se zopet soočili s premajhnimi vrati in ponovno je bilo potrebno stopiti v akcijo.

Zunanje podjetje je izvedlo strojni razrez zidu na potrebno višino in širino.

Pri odstranitvi težke preklade je na pomoč priskočilo podjetje Samprt d.o.o..

Vsa nadaljnja zidarska dela smo opravili člani društva pod strogim nadzorom in komando veterana  Stanka Mihelčiča. Ob rekonstrukciji odprtine za nova vrata, smo izkoristili priložnost in hkrati obnovili tudi del električne napeljave. Namestili smo elektro omarico na zunanjo steno gasilnega doma, preuredili notranjo omarico, kjer smo namestili priključek za agregat v primeru izpada električne energije, namestili dodatne luči ter zračni kompresor za vzdrževanje tlaka v kamionu. Glavni električar je bil naš gasilec France Prevec, pomagal pa mu je Marko Ravšelj. Ob tej priložnosti se je na novo pobelilo orodišče in uredilo še nekatere malenkosti.

Po zaključitvi vseh omenjenih del, pa smo šli v nakup novih dvižnih vrat. Sponzorja nakupa dvižnih vrat sta bili družinski podjetji Kovica d.o.o. iz Markovca in AS-Primus d.o.o. iz Podskrajnika. Po zaključku vseh zgoraj omenjenih del in po generalnem čiščenju orodišča in pisarne, smo dne, 25.11.2016 organizirali simbolično otvoritev vrat.  Otvoritveni trak sta prerezala predstavnika sponzorskih podjetij, g. Lojze Škulj in g. Boris Hribar.

Hvala vsem za pomoč!

Nekaj fotografij otvoritve prenovljenega orodišča si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Otvoritev obnovljenega orodišča