Avtor: Marko Kordiš

Preteklo nedeljo dopoldne je v GZ Loška dolina potekala zvezna vaja pod vodstvom poveljstva PGD Iga vas. Vaja je potekala v industrijski coni Markovec ob predpostavki, da gori v silosu lesnopredelovalnega obrata in da je v celoti odpovedalo hidrantno omrežje, zato je bilo potrebno požarno vodo zagotoviti z motornimi črpalkami iz bližnjega potoka Obrh.

Cilj vaje, zagotoviti dovolj požarne vode za izvedbo gašenja v industrijski coni samo z motornimi črpalkami, je bil uspešno dosežen, saj smo vzpostavili skupno 2 voda, kar je zadostovalo za izvedbo več napadov. Ob vse pogostejših težavah z vodovodnim omrežjem, ki se v zadnjem času pojavljajo na območju naše občine in gasilske zveze, smo z uspešno izvedbo te vaje dobili pomembne informacije, kako zagotoviti dovolj vode za gašenje ob morebitni odpovedi hidrantnega omrežja, obenem pa pridobili pomembne izkušnje, kje in kako se tega najhitreje in najučinkoviteje lotiti.

Na vaji je skupno sodelovalo 43 gasilcev iz vseh štirih gasilskih društev naše gasilske zveze, od tega je bilo kar 16 gasilcev iz PGD Iga vas.

Po vaji smo opravili še analizo dela, po tej pa je sledila še slovesna podelitev činov novim gasilskim pripravnikom, ki so spomladi uspešno zaključili tečaj. Ob tej priložnosti iskreno čestitamo vsem, ki so tečaj opravili, posebej pa seveda čestitamo novim gasilskim pripravnikom iz PGD Iga vas.

V galeriji si lahko pogledate še nekaj utrinkov z vaje.

Vaja gasilske zveze Loška dolina