Na dan, ko je Slovenija praznovala 25. obletnico samostojne države, smo gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Iga vas z gasilsko parado slovesno obeležili prevzem novega gasilskega vozila GCGP-1, kasneje pa je sledila še veselica z Ansamblom Pogum.

V slovesni paradi so sodelovali domači gasilci iz Iga vasi, gasilci iz sosednjih društev gasilske zveze Loška dolina, gasilci s pobratenega Prostovoljnega društva Razkrižje, gasilci iz sosednje Hrvaške, natančneje iz Prezida, ter Pihalni orkester Kovinoplastike Lož. Novo gasilsko vozilo in motorno brizgalno Rosenbauer Fox III. sta blagoslovila nekdanji župnik in častni kanonik Janez Kebe ter domačni župnik Boštjan Modic.

Po paradni slovesnosti je v čast 25. obletnice samostojne države Slovenije sledil promenadni koncert, ki ga je pod pokroviteljstvom občine Loška dolina izvedel Pihalni orkester Kovinoplastika Lož.

Za pestro dogajanje na naši prireditvi so že pred uradnim pričetkom dogajanja s kuhanjem dobrodelne enolončnice poskrbeli gasilci iz PIGD Kovinoplastika Lož, PGD Babno Polje, PGD Stari trg ter naši starejši gasilci. Po ocenjevanju občinstva si je 5. mesto s kuhanjem pasulja priborilo Prostovoljno gasilsko društvo Babno Polje, mladinke iz Prostovoljnega gasilskega društva Stari trg so s kuhanjem zelenjavne enolončnice osvojile 4. mesto, 3. mesto so s kuhanjem golaža osvojili gasilci iz Prostovoljnega industrijskega društva Kovinoplastika Lož, naši starejši gasilci so kuhali kolerabo, po domače “kauro” in osvojili 2. mesto, zmagovalci kuhanja dobrodelne enolončnice pa so bili člani Prostovoljnega gasilskega društva Stari trg, ki so kuhali pasulj.

Gasilci iz Iga vasi smo se zelo trudili, da obiskovalcem ni manjkalo hrane in pijače, pripravili smo tudi srečelov z bogatimi nagradami, najmlajši obiskovalci pa so se lahko zabavali na napihljivem gradu in posladkali s palačinkami, ki so jih pekle naše pridne gasilke.

Prostovoljno gasilsko društvo Iga vas se iz srca zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi sobotnega večera, še posebej občini Loška dolina, Pihalnemu orkestru Kovinoplastika Lož, častnemu kanoniku Janezu Kebetu, župniku Boštjanu Modicu, vsem gasilcem, vsem donatorjem in seveda članom ansambla Pogum, ki so z glasbo in dobro voljo poskrbeli za nepozabno veselico, ki je trajala pozno v noč.

 

Avtor: Urša Šepec

Prevzem novega gasilskega vozila in veselica z ansamblom Pogum